Skip to main content

Suma minimă a împrumutului

150 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Suma minimă a împrumutului

200 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Suma minimă a împrumutului

100 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Suma minimă a împrumutului

150 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Ce este un contract de imprumut si care este scopul acestuia?

Ce este un contract de imprumut si care este scopul acestuia

Putini oameni trec prin viata fara sa faca vreodata un imprumut. Cu cateva exceptii, aproape toata lumea face un imprumut pentru a cumpara o masina, a finanta o achizitie de locuinta, a plati pentru o educatie universitara sau pentru a acoperi o urgenta medicala. Imprumuturile sunt aproape omniprezente, la fel si acordurile care le garanteaza rambursarea.

Acordurile de imprumut reprezinta contracte obligatorii intre doua sau mai multe parti pentru a formaliza un proces de imprumut. Exista multe tipuri de contracte de imprumut, de la simplul contract de imprumut intre persoane fizice, cum ar fi intre prieteni si membri ai familiei, pana la contracte mai detaliate, cum ar fi credite ipotecare, contract de imprumuturi auto, card de credit si imprumuturi cu avans pe termen scurt sau pe termen lung, contract de imprumut persoana fizica catre persoana juridica si contract de imprumut firma.

Un contract de imprumut simplu poate contine perioada in care suma imprumutata trebuie rambursata, si ce dobanda ar putea fi adaugata. Alte contracte de imprumut, cum ar fi creditele ipotecare, sunt documente elaborate, care sunt clasificate ca inregistrari publice, si permit creditorilor sa confiste proprietatile imprumutatului daca imprumutul nu este rambursat asa cum a fost convenit. Toate tipurile de contract de imprumut si conditiile acestora de rambursare, sunt reglementate de catre stat, si sunt menite sa previna o dobanda ilegala sau excesiva la rambursare.

Ce contine un contract de imprumut

Acordurile de imprumut includ, de obicei, acorduri, valoarea garantiilor implicate, garantii, termenii ratei dobanzii si termenul in care trebuie facuta rambursarea sumei imprumutate. Conditiile implicite ar trebui sa fie detaliate in mod clar pentru a evita confuziile sau eventualele actiuni in justitie. In caz de neplata, conditiile de incasare a datoriei restante ar trebui sa specifice in mod clar costurile implicate in colectarea datoriei. Acest lucru este valabil si pentru partile care folosesc bilete la ordin.

Scopul unui contract de imprumut

Scopul principal al unui contract de imprumut este de a defini acordul partilor implicate, ce responsabilitati are fiecare parte si cat va dura acordul. Un contract de imprumut ar trebui sa fie in conformitate cu reglementarile de stat, care vor proteja atat creditorul, cat si imprumutatul in cazul in care ambele parti nu vor respecta acordul. Conditiile contractului de imprumut vor diferi in functie de tipul imprumutului.

Majoritatea contractelor de imprumut definesc clar modul in care vor fi utilizate incasarile. Nu exista nicio distinctie legala intre tipul de imprumut acordat pentru o casa noua, o masina, si plata datoriilor noi sau vechi. Contractul de imprumut semnat este dovada ca imprumutatul si creditorul au un angajament ca fondurile vor fi utilizate pentru un scop specificat. In cazul in care banii nu sunt folositi in scopul specificat, acestia trebuie sa fie rambursati imediat creditorului.

Alte motive pentru utilizarea unui contract de imprumut

Imprumutul de bani reprezinta un angajament financiar urias, motiv pentru care exista un proces formal pentru a produce rezultate pozitive de ambele parti. Majoritatea termenilor si conditiilor sunt tariful standard – suma de bani imprumutata, dobanzile percepute, planul de rambursare, garantiile, taxele de intarziere, penalitatile pentru neplata – dar exista si alte motive pentru care contractul de imprumut este util. Un contract de imprumut este dovada ca banii implicati erau un imprumut, nu un cadou. Aceasta ar putea deveni o problema cu ANAF.

Un contract de imprumut intre persoane fizice este util in special atunci cand imprumuti bani unui membru de familie sau unui prieten. Contractele de imprumut previn argumentele cu privire la anumiti termeni si conditii. Un contract de imprumut bani protejeaza ambele parti daca problema ajunge in instanta. Acesta permite instantei sa stabileasca daca sunt indeplinite conditiile si termenii. Daca imprumutul include dobanda, o parte poate dori sa includa un tabel de amortizare, care explica modul in care imprumutul va fi platit in timp, si cat de multa dobanda este implicata in fiecare plata. Oricand ceri sau oferi un imprumut de bani, un contract legal de imprumut ar trebui sa faca parte din proces.

Termeni legali de luat in considerare

Toate contractele de imprumut trebuie sa specifice termenii generali care definesc obligatiile legale ale fiecarei parti. De exemplu, termenii privind programul de rambursare, neplata sau incalcarea contractului, rata dobanzii, garantia creditului, precum si garantiile oferite, trebuie sa fie clar definite. Exista cateva conditii legale standard implicate in contractele de imprumut de care toate partile ar trebui sa fie constiente, indiferent daca acordul este intre familie si prieteni sau intre institutiile de creditare si clienti. In cazul in care doresti sa faci un contract de imprumut cu un prieten, exista foarte multe optiuni de model contract de imprumut online dupa care te poti ghida. Iata patru termeni cheie pe care trebuie sa-i cunosti inainte de a semna un contract de imprumut:

  • Termeni legali: acesti termeni se refera la diferenta dintre legile dmai multor tari. De exemplu, legile care reglementeaza o parte specifica a unui contract de imprumut intr-o tara, pot diferi intr-o alta tara. Este important sa se identifice care legi vor fi aplicate. Acest termen este cunoscut si sub denumirea de „Conflict de Lege”.
  • Partile implicate: aceasta se refera la informatii personale despre imprumutat si creditor, care ar trebui sa fie mentionate in mod clar in contractul de imprumut. Aceste informatii ar trebui sa includa numele, adresele, detaliile actului de identitate si numerele de telefon pentru ambele parti.
  • Clauza de separare: acest termen prevede ca termenii unui contract sunt independenti unul de celalalt. Astfel, daca o conditie a contractului este considerata neexecutabila de catre o instanta, aceasta nu inseamna ca toate conditiile nu pot fi aplicabile.
  • Intreaga clauza a acordului: acest termen defineste care va fi acordul final si inlocuieste orice acorduri facute anterior in negocieri, fie ele scrise sau orale. Cu alte cuvinte, acesta este ultimul cuvant si tot ceea ce a fost spus (sau scris) inainte, nu se mai aplica.

Determinarea ratei dobanzii

Multi debitori care au prima experienta in asigurarea unui imprumut pentru o casa noua, un automobil sau un card de credit nu sunt familiarizati cu ratele dobanzilor imprumutului si modul in care sunt determinate. Rata dobanzii depinde de tipul de imprumut, de scorul de credit al imprumutatului si daca imprumutul este garantat sau negarantat.

In unele cazuri, un creditor va solicita ca dobanda imprumutului sa fie legata de active materiale precum un titlu de masina sau un act de proprietate. Legile de protectie a consumatorilor stabilesc limite legale cu privire la valoarea dobanzii pe care un creditor o poate stabili in mod legal, fara ca aceasta sa fie considerata o suma ilegala si excesiva. Daca imprumutul include plati de dobanda, asa cum fac majoritatea, termenii vor fi precizati in termenii si conditiile imprumutului. Dobanda este o taxa fixa ​​sau variabila.

Un credit fix sau o rata fixa a imprumutului, stabileste o dobanda care ramane neschimbata in timpul rambursarii imprumutului. Daca imprumuti bani cu o rata anuala de 4%, vei plati creditorului 4% pe an la soldul datorat pana la plata creditului. Suma dobanzii pe care o platesti va scadea in timp, odata ce soldul datorat scade.

Ratele dobanzilor cu taxa variabila, numite si imprumuturi cu rata variabila, au dobanzi care se modifica in timp. Ratele comisioanelor variabile sunt ajustate periodic si, in general, sunt utilizate numai in imprumuturi complexe, cum ar fi ipotecile pentru locuinte cu rata reglabila.

Lungimea contractului si amortizarea

Durata unui contract de imprumut este determinata de increderea creditorului intr-un program de amortizare. Dupa ce creditorul si imprumutatul au stabilit suma de bani necesara, creditorul va folosi tabelul de amortizare pentru a calcula care va fi plata lunara, prin impartirea numarului de plati care trebuie efectuate si adaugarea dobanzii la plata lunara.

Daca nu exista anumite conditii de imprumut care penalizeaza imprumutatul pentru plata anticipata a imprumutului, este in interesul imprumutatului sa plateasca imprumutul cat mai repede posibil. Cu cat datoria este achitata mai repede, cu atat mai putini bani va plati imprumutatul.

Taxe si penalitati

In timp ce obiectivul de a rambursa rapid un imprumut este o practica solida din punct de vedere financiar, exista anumite imprumuturi care penalizeaza imprumutatul care plateste ratele in avans. Sanctiunile pentru plata in avans se gasesc in mod obisnuit in imprumuturi auto sau in credite ipotecare. De asemenea, acestea pot aparea atunci cand debitorii aleg sa refinanteze un imprumut pentru casa sau masina.

Se aplica penalitati la platile in avans pentru protejarea creditorului, care se asteapta la o anumita rentabilitate a imprumutului, pe o anumita perioada de timp. De exemplu, daca imprumutatul ramburseaza un imprumut de 5 ani in trei ani, creditorul ar pierde dobanda pe care se astepta sa o mai primeasca inca doi ani. Sanctiunile pentru plata in avans sunt de 2% din suma datorata, sau sase luni de plata a dobanzii. Aceste sanctiuni pot avea un efect dramatic asupra costului refinantarii unui imprumut.

Obțineți cel mai bun împrumut gratuit din România

Niciun comentariu încă!

Adresa ta de email nu va fi publicată.