Skip to main content

Suma minimă a împrumutului

150 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Suma minimă a împrumutului

200 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Suma minimă a împrumutului

100 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Suma minimă a împrumutului

150 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Ce este inflatia si care sunt cauzele acesteia?

Ce este inflatia si care sunt cauzele acesteia

Inflatia este o crestere generala a preturilor bunurilor si serviciilor in timp. Este un termen de economie care inseamna ca trebuie sa cheltui mai mult pentru a-ti umple rezervorul masinii, pentru a cumpara un litru de lapte sau pentru a obtine o tunsoare. Inflatia creste costul vietii. Pe masura ce preturile cresc, poti cumpara mai putin cu banii pe care ii castigi. Astfel ti se reduce nivelul de trai in timp.

Efectele inflatiei sunt uriase. Si nu afecteaza doar domenii precum salariile si costurile achizitionarii unei case noi. Inflatia ne loveste din fiecare unghi. Preturile la alimente cresc, preturile de transport cresc, preturile la gaz cresc, iar costul diferitelor alte bunuri si servicii a crescut de-a lungul timpului. Este esential sa tii cont de impactul urias pe care inflatia il poate avea asupra economiilor tale, si asupra capacitatii de a-ti finanta anii de pensionare. Cum poti face asta? Intai trebuie sa intelegi ce este inflatia si care sunt cauzele generale ale acesteia. Vom discuta apoi despre modul in care inflatia poate avea impact asupra strategiei si stilului tau de investitii, pentru a lua decizii financiare bune pe termen lung.

Ce este inflatia?

Inflatia este cresterea pe termen lung a preturilor bunurilor si serviciilor, cauzata de devalorizarea monedei. Desi exista avantaje pentru inflatie despre care voi discuta mai tarziu in acest articol, ne vom concentra mai intai pe unele aspecte negative ale inflatiei.

Problemele apar atunci cand intalnim o inflatie neasteptata, care nu este corelata in mod adecvat cu o crestere a veniturilor oamenilor. Daca veniturile nu cresc odata cu preturile bunurilor, puterea de cumparare a produselor este redusa efectiv, ceea ce poate conduce la o incetinire sau la o economie stagnanta.

Care sunt cauzele inflatiei

Deci, ce anume cauzeaza inflatia intr-o economie? Nu exista un singur raspuns, dar exista o varietate de teorii, toate jucand un rol in inflatie:

Rezervele de bani

Inflatia este cauzata in principal de cresterea ofertei de bani care depaseste cresterea economica. Valoarea banilor este determinata de cantitatea de moneda aflata in circulatie si de perceptia publicului asupra valorii acestor bani. Atunci cand Rezerva Federala decide sa puna mai multi bani in circulatie cu o rata mai mare decat rata de crestere a economiei, valoarea banilor poate scadea din cauza schimbarii perceptiei publice asupra valorii monedei de baza. Drept urmare, aceasta devalorizare va forta cresterea preturilor datorita faptului ca fiecare unitate de moneda valoreaza acum mai putin.

Putem privi efectul ofertei de bani asupra inflatiei, intr-un mod similar cu cel in care colectionarii valorifica obiectele. Cu cat este mai rar un anumit articol, cu atat trebuie sa fie mai valoros. Aceeasi logica functioneaza si pentru moneda; cu cat moneda este mai mica in oferta de bani, cu atat va fi mai valoroasa. Atunci cand un guvern decide sa imprime o moneda noua, in esenta scade valoarea banilor aflati deja in circulatie. Un mod mai macroeconomic de a privi efectele negative ale unei oferte sporite de bani, este ca vor exista mai multi lei care urmaresc aceeasi cantitate de bunuri intr-o economie, ceea ce va conduce inevitabil la cresterea cererii si, prin urmare, la cresterea preturilor.

Datoria nationala

Stim cu totii ca datoria nationala este un lucru rau, dar stiai ca poate face ca inflatia sa aiba niveluri mai ridicate in timp? Motivul pentru aceasta este ca pe masura ce datoria unei tari creste, guvernul are doua optiuni: poate creste impozitele sau poate imprima mai multi bani pentru a achita datoria.

Cresterea impozitelor va determina intreprinderile sa reactioneze prin cresterea preturilor, pentru a compensa rata crescuta a impozitului pe profit. In mod alternativ, in cazul in care guvernul alege a doua optiune, tiparirea mai multor bani va conduce direct la o crestere a ofertei de bani, ceea ce va conduce la devalorizarea monedei si la cresterea preturilor.

Cresterea cererii

Efectul de crestere a cererii afirma ca pe masura ce salariile cresc in cadrul unui sistem economic, oamenii vor avea mai multi bani pentru a cheltui pe bunuri de consum. Aceasta crestere a lichiditatii si a cererii de bunuri de consum are drept consecinta o crestere a cererii de produse. Ca urmare a cresterii cererii, companiile vor ridica preturile la nivelul pe care il va suporta consumatorul, pentru a echilibra oferta si cererea.

Un exemplu ar fi o crestere uriasa a cererii consumatorilor pentru un produs sau serviciu pe care publicul il considera ieftin. De exemplu, atunci cand salariile cresc, multe persoane pot decide sa intreprinda proiecte de imbunatatire a locuintei. Aceasta cerere crescuta de bunuri si servicii pentru imbunatatirea locuintei, va duce la cresterea preturilor serviciilor oferite de zugravi, electricienii si alti antreprenori generali pentru a compensa cererea crescuta. Acest lucru va conduce la cresterea preturilor peste tot.

Rate de schimb

Inflatia poate fi agravata prin expunerea noastra din ce in ce mai mare pe pietele externe. Pe noi nu ne intereseaza care sunt ratele de schimb dintre partenerii nostri de comert exterior, dar intr-o economie din ce in ce mai globala, ratele de schimb sunt unul dintre cei mai importanti factori in determinarea ratei inflatiei noastre.

Cand rata de schimb sufera, iar moneda romaneasca devine mai putin valoroasa in raport cu moneda straina, acest lucru face ca marfurile si bunurile straine sa fie mai scumpe pentru consumatorii romani, iar marfurile noastre sa fie mai ieftine pentru alte tari.

Aceasta diferenta de rata de schimb intre economia noastra si cea a partenerilor nostri comerciali, poate stimula vanzarile si rentabilitatea corporatiilor prin cresterea profitabilitatii si competitivitatii lor pe pietele din alte tari. Dar are si efectul simultan de a face bunurile importate (care constituie majoritatea produselor de larg consum din Romania), mai scumpe pentru consumatorii din Romania.

Aspectele bune ale inflatiei

Surprinzator pentru majoritatea oamenilor, economistii sustin in general ca o anumita inflatie este un lucru bun. O rata a inflatiei sanatoasa este considerata a fi de aproximativ 2-3% pe an. Obiectivul este ca inflatia (care este masurata de Indicele preturilor de consum) sa depaseasca cresterea economiei de baza (masurata prin Produsul Intern Brut sau PIB) cu o cantitate mica pe an.

O rata sanatoasa a inflatiei este considerata pozitiva, deoarece are ca rezultat cresterea salariilor si rentabilitatea companiilor, si mentine fluxul de capital intr-o economie care se presupune a fi in crestere. Atat timp cat lucrurile se vor misca in relativa armonie, inflatia nu va fi daunatoare.

Un alt efect pozitiv al inflatiei, este acela ca incurajeaza consumul. De exemplu, daca doresti sa cumperi un anumit articol si stii ca pretul acestuia va creste cu 2-3% intr-un an, esti incurajat sa il cumperi acum. Astfel, inflatia poate incuraja consumul, care la randul sau poate stimula si mai mult economia si poate crea mai multe locuri de munca.

Cum sa te protejezi de inflatie

Cel mai bun mod de a te proteja de rata inflatiei este de a-ti creste venitul. O crestere anuala a venitului de 5%, sau un bonus care iti aduce un castig de 20%, va face inflatia irelevanta. Dar daca aceasta nu este o optiune sau daca ai un venit fix, atunci va trebui sa explorezi alte optiuni. Un alt mod de a-ti proteja economiile este sa investesti pe piata bursiera. Aceasta metoda este posibil sa iti aduca un profit de 10% in timp. Dar exista si riscuri.

Fie ca iti place sau nu, inflatia este reala. Ignorarea efectelor pe care inflatia le poate avea, si le va avea asupra economiilor pe termen lung, este probabil una dintre cele mai mari greseli pe care multi investitori le fac. Intelegerea cauzelor si efectelor daunatoare ale inflatiei este primul pas catre luarea deciziilor pe termen lung pentru atenuarea riscurilor. Dar urmatorul pas este luarea de masuri. Ia in considerare sfaturile de mai sus, si ramai la curent cu indicele de inflatie, rata inflatiei si efectele inflatiei in fiecare an, pentru a nu fi luat prin surprindere de cresterea preturilor.

Obțineți cel mai bun împrumut gratuit din România

Niciun comentariu încă!

Adresa ta de email nu va fi publicată.