Skip to main content

Suma minimă a împrumutului

150 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Suma minimă a împrumutului

200 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Suma minimă a împrumutului

100 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Suma minimă a împrumutului

150 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Ce trebuie sa stii despre fondul de garantare Prima Casa

Ce trebuie sa stii despre fondul de garantare Prima Casa kopia

Programul Prima Casa a fost lansat in 2009. De atunci, au fost acordate peste 198.300 de garantii in valoare de 3,75 miliarde EUR. In teorie, 106.000 de romani ar fi putut cumpara apartamente si case prin programul „Prima Casa”, in 5 ani de la lansarea programului. Pentru noile locuinte, nivelul garantiei este pastrat la 50% din valoarea proprietatii, in timp ce pentru restul, cota de garantie scade la 40%. In 2017, plafonul de garantie anual atingea 2,5 miliarde de RON (554 de milioane EUR). In 2019 si 2020, plafonul va scadea la 2 miliarde RON (443 milioane). In 2021, nivelul plafonului va scadea la 1,5 miliarde RON (332 milioane EUR). Plata minima va fi pastrata la 5%.

Cum te ajuta fondul de garantare Prima Casa

Fondul de garantare Prima casa ofera acces la locuinte accesibile, sigure, solide, adecvate si durabile. Programul Prima Casa ofera sansa cetatenilor de a deveni proprietari de casa sau apartament, cu un avans mai mic si rate mai accesibile. Programul Prima este conceput in asa fel incat avansul pentru casa sa fie de 5%, suficient de mic incat majoritatea oamenilor sa poata strange aceasta suma.

Verificare dosar Prima Casa

Pentru a indeplini conditiile cerute de bancile care acorda fondul de garantare Prima Casa, trebuie:

  • Sa depui un avans de cel putin 5% din pretul de achizitie al locuintei si / sau sa acoperi diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei care rezulta din contractul de vanzare-cumparare si finantarea garantata.
  • Sa indeplinesti conditiile specifice prevazute in regulile interne de creditare ale finantatorilor.
  • Sa faci un depozit colateral pentru a garanta dobanda, egala cu trei rate ale dobanzii, valabila pe toata durata finantarii.
  • Sa nu instrainezi locuinta dobandita in primii cinci ani de la data la care ai dobandit-o. La expirarea acestui termen, daca un tert preia contractul de credit, acesta trebuie sa indeplineasca criteriile de eligibilitate ale beneficiarilor programului.
  • Sa asiguri casa achizitionata prin programul Prima casa impotriva tuturor riscurilor si sa desemnezi statul roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, ca beneficiar al politei de asigurare, pe toata durata finantarii.
  • Sa cumperi o casa termoizolata, cu certificat energetic. Casa pe care o cumperi prin programul Prima Casa trebuie sa se incadreze intr-una din clasele de eficienta energetica A, B sau C, aplicabila de la data intrarii in vigoare a prevederilor art. 23 din Legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, cu modificarile ulterioare.

In noua versiune a acestui fond de garantare, proprietarii care detin o casa cu o suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati, pot accesa o ipoteca garantata de stat pentru a cumpara o casa mai mare.

Clientii care detin actiuni intr-o locuinta vor putea beneficia de imprumuturi garantate de stat pentru a achizitiona diferenta de actiuni. Ai dreptul de a achizitiona prin intermediul programului Prima Casa, o singura locuinta finalizata situata pe teritoriul Romaniei, inscrisa in cartea funciara conform legii. In plus, ai dreptul de a construi o casa, singur sau impreuna cu alte persoane, respectand reglementarile in vigoare privind programul Prima Casa.

Bancile care participa la fondul de garantare Prima Casa

Din cadrul programului Prima Casa 4, fac parte 12 banci. Bancile enumerate mai jos au depus oferte de creditare la dobanzi care ating nivelul maxim acceptat de normele guvernamentale, adica marje de 2,5% si 4% aplicate peste nivelul indicatorilor financiari: ROBOR pentru imprumuturi in lei si EURIBOR pentru imprumuturile facute in euro. In acest fel, institutiile de credit vor oferi finantare cu 5-6% pe an pentru euro si 12-13% pentru lei.

Bancile care participa la programul Prima Casa 4 sunt:

  • Banca Comerciala Romana (BCR)
  • BRD
  • Banca Transilvania
  • Garanti Bank
  • Intesa Sanpaolo Bank
  • Banca Alpha
  • Leumi Bank
  • Bancpost
  • OTP Bank
  • Piraeus Bank
  • Banca Millenium
  • CEC Bank

Ce acte iti trebuie pentru a intocmi un dosar Prima Casa

Pentru a inainta un dosar Prima Casa la oricare dintre bancile participante la fondul de garantare, trebuie sa prezinti actele de identitate pentru tine, membrii familiei si pentru persoanele care participa cu veniturile lor la credit, denumite coplatitori (daca este cazul). De asemenea, este necesar sa ai o copie dupa certificatul de casatorie sau cel de divort, in functie de caz, si documente care atesta faptul ca ai un venit stabil. In cazul in care veniturile tale sunt raportate la ANAF, nu mai este nevoie sa prezinti dovada unui salariu sau a altor venituri, ci doar sa iti dai acordul pentru interogarea ANAF. Pentru cumpararea unui apartament sau a unei case prin intermediul programului Prima Casa, ai nevoie de urmatoarele documente:

  • Precontractul de vanzare-cumparare a apartamentului
  • Copie dupa actul de proprietate asupra imobilului ce face obiectul vanzarii
  • declaratie data pe propria raspundere de catre vanzatorul apartamentului, conform Legii 10/2001, ca bunurile imobiliare respective nu sunt revendicate si ca nu exista litigii in legatura cu acestea
  • Copie dupa extrase din documentatia cadastrala
  • Certificat de eficienta energetica

In functie de banca la care alegi sa faci creditul, avansul poate fi de 5% pentru credite Prima Casa acordate pe maximum 25 ani, sau de 10% in cazul unui credit pentru Prima Casa acordat pe o perioada mai mare de 25 de ani.

Cum poti obtine un credit pentru Prima Casa

Pentru a obtine un credit pentru Prima Casa la oricare dintre bancile participante in program, trebuie sa prezinti documentele necesare analizei, si sa astepti sa se faca o verificare dosar Prima Casa. Dupa verificare vei afla daca indeplinesti cerintele necesare pentru suma pe care ai solicitat-o. Dupa aprobare, trebuie sa depui actele enumerate mai sus, si sa semnezi cererea de credit. Este necesar sa

platesti o taxa de evaluare. Un evaluator extern care trebuie sa fie aprobat de banca, va evalua apartamentul sau casa pe care doresti sa o cumperi prin fondul de garantare, iar ulterior banca te va informa daca imprumutul a fost aprobat. Daca primesti aprobarea, vei primi si oferta de credit pentru Prima Casa. Banca iti va oferi, de obicei, o aprobare in termen de 5 zile lucratoare de la primirea cererii tale, cu conditia sa trimiti tot ceea ce este necesar. Daca ai fost aprobat de catre banca, trebuie sa primesti si aprobarea Prima Casa FNGCIMM, iar ulterior sa semnezi contractul de credit, contractele de garantie si sa inchei politele de asigurare.

Obțineți cel mai bun împrumut gratuit din România

Niciun comentariu încă!

Adresa ta de email nu va fi publicată.