Skip to main content

Suma minimă a împrumutului

150 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Suma minimă a împrumutului

200 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Suma minimă a împrumutului

100 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Suma minimă a împrumutului

150 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Ce trebuie sa stii despre un credit ipotecar

Ce trebuie sa stii despre un credit ipotecar

Cumpararea unei case este, probabil, cea mai mare achizitie pe care o vei face. Inainte de a face un credit ipotecar sau un credit imobiliar, asigura-te ca stii tot ceea ce trebuie despre un astfel de imprumut. Afla de unde poti obtine cel mai bun credit ipotecar, diferitele tipuri si modul in care functioneaza procesul.

Ce inseamna credit ipotecar?

O ipoteca este un imprumut facut pentru a cumpara proprietati sau terenuri. Majoritatea au o durata de 25 de ani, dar termenul poate fi mai scurt sau mai lung. Imprumutul este „garantat” de casa, pana la achitarea acestuia. Daca nu poti plati ratele si nu poti rambursa banii, creditorul poate lua casa si o poate vinde, astfel incat sa-si recupereze banii. Atunci cand cumperi o casa, in majoritatea cazurilor, ti se va cere sa platesti o anumita suma in avans, de obicei intre 3,5% – 20% din pretul de achizitie. Suma ramasa este imprumutata de la un creditor ipotecar sau de la o banca, iar acest imprumut se numeste credit ipotecar. Exista posibilitatea sa faci si credit ipotecar fara avans sau credit imobiliar avans zero, dar asta inseamna sa cumperi o casa direct de la dezvoltator.

Afla cat iti poti permite sa platesti lunar

Trebuie sa faci un calcul si sa vezi daca poti plati ratele. Daca exista posibilitatea sa intampini probleme in rambursarea banilor, gandeste-te de doua ori inainte de a opta pentru un credit ipotecar. De asemenea, gandeste-te la costurile de functionare ale unei case, cum ar fi facturile gospodaresti, impozitul, asigurarea si intretinerea. Creditorii vor dori sa vada dovada veniturilor si a anumitor cheltuieli, si daca ai datorii. Acestia pot solicita informatii despre facturile gospodariei, intretinerea copiilor si cheltuielile personale. Creditorii doresc dovada ca vei putea rambursa banii, daca rata dobanzii va creste. Acestia ar putea refuza sa-ti ofere credite imobiliare, daca nu cred ca-ti vei putea permite. Inainte de a merge la banca, foloseste un calculator credit ipotecar. Astfel poti vedea daca te incadrezi pentru un credit cu ipoteca, si cat va trebui sa platesti lunar. Pentru siguranta ta, cel mai bine ar fi sa alegi un credit ipotecar cu dobanda fixa, pentru a evita cheltuieli pe care nu le ai in calcul in cazul in care creste dobanda.

De unde poti obtine un credit imobiliar

Poti solicita o ipoteca direct de la o banca sau o societate imobiliara, alegand din gama lor de produse. Poti utiliza, de asemenea, un broker ipotecar sau un consilier financiar independent care poate compara diferite ipoteci pe piata. Pentru a plati avansul unui credit ipotecar, trebuie sa cauti cel mai bun credit de nevoi personale, sa aplici, si sa astepti sa primesti banii. Inainte de a merge la banca trebuie sa stii:

  • Ce fel de credit imobiliar doresti
  • Care este locuinta pe care vrei sa o cumperi
  • Ce suma vrei sa imprumuti si pentru cat timp
  • Rata pe care vrei sa o achiti lunar
  • De ce ai nevoie pentru a face un credit cu ipoteca

Solicitarea unui credit ipotecar este adesea un proces in doua etape. Prima etapa implica, de obicei, o constatare care te poate ajuta sa afli cat de mult iti poti permite si ce tip de credit ipotecar este cel mai avantajos pentru tine. A doua etapa este aceea in care creditorul ipotecar va efectua o verificare mai detaliata.

✅ Etapa 1

In general, creditorul sau brokerul ipotecar iti va pune o serie de intrebari pentru a afla ce tip de credit cu ipoteca doresti si pentru cat timp. Creditorul va incerca sa afle detalii despre situatia ta financiara. De asemenea, ar trebui sa-ti ofere informatii cheie despre produs, servicii si orice taxe, daca este cazul.

✅ Etapa 2

Acesta este de obicei etapa in care inaintezi cererea de imprumut. Va trebui sa furnizezi dovezi ale veniturilor si cheltuielilor specifice. Aceasta ar putea implica unele chestionare detaliate ale finantelor si ale planurilor viitoare care iti pot afecta veniturile. De asemenea, banca va evalua impactul asupra rambursarilor tale, in cazul in care dobanda va creste in viitor. Acest lucru nu se intampla daca alegi sa faci un credit imobiliar cu dobanda fixa.

Ai nevoie de un venit constant

Venitul tau trebuie sa fie suficient de mare pentru a-ti permite un imprumut ipotecar. Nu toate tipurile de venituri vor fi acceptate de catre creditori. Veniturile trebuie sa fie consecvente si fiabile. Daca esti un angajat platit la comision sau platit pe proiect, creditorul va avea nevoie de 2 ani intregi de declaratii fiscale. Apoi, va calcula venitul mediu pe care l-ai avut in ultimii 2 ani.

Plata in avans de 3% – 20%

O plata anticipata este un procent din pretul de achizitie, pe care un imprumutat trebuie sa il plateasca in numerar la semnarea contractului. Suma pe care trebuie sa o platesti in avans va depinde de tipul de ipoteca obtinut. Cu cat platesti mai mult in avans, cu atat rata va fi mai mica.

Cum functioneaza un credit ipotecar?

Banii pe care ii imprumuti se numesc capital, iar creditorul va percepe dobanda pentru acesta pana cand imprumutul este rambursat. Platesti dobanda si o parte din capital in fiecare luna.

La sfarsitul perioadei contractuale, de obicei 25 de ani, ar trebui sa reusesti sa platesti totul si sa detii propria casa.

Diferite tipuri de credite ipotecare

Dupa ce ai decis ca poti plati ratele lunare, trebuie sa alegi cel mai bun credit ipotecar.

Acesta poate fi credit ipotecar cu dobanda fixa sau variabila. Cu o ipoteca cu rata fixa, rambursarile tale vor fi aceleasi pentru o anumita perioada de timp – de obicei, doi pana la cinci ani. Daca alegi o ipoteca cu rata variabila, rata pe care o platesti ar putea sa scada sau sa creasca.

Creditele ipotecare nu trebuie sa fie complicate. Asigura-te ca lucrezi cu un agent imobiliar cu experienta, si un creditor care te poate conduce prin procesul de cumparare a casei de la inceput pana la sfarsit.

Obțineți cel mai bun împrumut gratuit din România

Niciun comentariu încă!

Adresa ta de email nu va fi publicată.