Skip to main content

Suma minimă a împrumutului

150 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Suma minimă a împrumutului

200 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Suma minimă a împrumutului

100 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Suma minimă a împrumutului

150 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Ce este Robor?

Ce este Robor

Ce este Robor

ROBOR exista inca din anul 1995, in diferite forme, si este rata dobanzii la care bancile sunt dispuse sa ofere imprumuturi celorlalte banci contribuitoare. Vorbim aici despre bancile care contribuie la calcularea acestui indice robor. Creditele care sunt acordate de banci clientilor, cum ar fi persoanele fizice si societatile, tin cont in special de ratele ROBOR pentru scadentele de 3 luni si 6 luni (robor 3m si robor 6m).

Calcul rata in functie de ROBOR

Iata cum se calculeaza Robor: Calculul ROBOR se face la fel ca media aritmetica a dobanzilor cotate de bancile care participa la Robor. Ratele sunt calculate de Robor BNR, mai exact de entitatea imputernicita de aceasta banca, si anume Thomson Reuters.

De fapt, Robor nu este doar o rata a dobanzii, ci media ponderata a mai multor rate ale dobanzii. Aceasta rata medie este calculata pe baza ratelor dobanzii zilnice oferite de bancile participante. Bancile care participa la calculul ROBOR sunt: Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania S.A., Banca Comerciala Romana S.A, BRD ‐ Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., CEC Bank S.A., Eximbank S.A., ING Bank NV Amsterdam – Sucursala Bucuresti, OTP Bank Romania S.A., Raiffeisen Bank S.A., Unicredit Bank S.A.

Robor este calculat pe baza informatiilor furnizate de bancile de referinta in fiecare zi inainte de 10.45 AM. Thomson Reuters calculeaza Robor la 11 AM in fiecare zi. Pentru a se asigura ca procesul de calcul este cat se poate de transparent, Reuters publica atat rezultatele, cat si ratele dobanzii utilizate la calcul.

Daca doresti sa afli, de exemplu, ce rata a dobanzii vei plati la un imprumut legat de Robor de un an + 4%, ar trebui sa adaugi rata Robor publicata pentru o scadenta de un an la acest procent de 4% din ziua in care imprumutul este finalizat sau revizuit. Daca rata Robor este negativa in acea zi, majoritatea imprumuturilor si creditelor ipotecare vor folosi Robor = 0 ca rata de referinta, deci rata dobanzii rezultata ar fi rata de baza de 4%.

Ce responsabilitati au bancile care participa la ROBOR?

Bancile enumerate mai sus trebuie sa desemneze un participant specializat in domeniul pietei financiare, care va avea misiunea de a furniza cotatiile pentru calcularea ROBOR. Toti participantii la calculul ROBOR, au implementate controale interne pentru aceasta activitate.

Robor definitie explicata in detaliu

Robor este rata medie a dobanzii la care bancile majore se imprumuta una pe alta. Acest imprumut este in lei, si se stabileste pe 8 scadente diferite – O/N (overnight), T/N (tomorrow), urmand apoi Robor 1W (1 saptamana), Robor 1M (1 luna), Robor 3M (3 luni), Robor 6M (6 luni), Robor 9M (9 luni) si Robor 12M (12 luni).

ROBOR este, de asemenea, baza pentru imprumuturile destinate consumatorilor, asadar afecteaza consumatorii la fel de mult ca si institutiile financiare. Ratele dobanzilor la diverse produse de credit, cum ar fi cartile de credit, imprumuturile auto si ipotecile cu rate reglabile, variaza in functie de rata interbancara. Aceasta modificare a ratei ajuta la determinarea cu usurinta a imprumutului dintre banci si consumatori. Exista insa un dezavantaj al utilizarii ratei ROBOR. Chiar daca costurile mai mici de imprumut pot fi atractive pentru consumatori, acestia pot fi afectati. Unele fonduri mutuale pot fi atasate la ROBOR, astfel incat randamentele lor pot scadea pe masura ce ROBOR fluctueaza.

De ce este Robor atat de important?

Ratele Robor sunt importante atat pentru profesionisti, cat si pentru persoane fizice, deoarece aceste rate afecteaza in mod direct viata de zi cu zi a oamenilor. Bancile folosesc ratele ROBOR pentru a calcula pretul sau rata dobanzii pentru toate tipurile de produse financiare, precum conturile de economii, depozitele pe termen scurt si imprumuturile cu rata variabila. Aceste imprumuturi sunt, in general, calculate pe baza ratelor Robor de 3 luni si 12 luni. Cu alte cuvinte, daca ratele dobanzii din contul tau de economii si imprumutul cu rata variabila sunt in prezent scazute, inseamna ca ratele Robor sunt prea mici.

Cum sunt influentate ratele Robor?

Intrucat ratele Robor se bazeaza pe acorduri intre multe banci, nivelul ratelor este determinat in primul rand de cerere si oferta. Cu toate acestea, exista unii factori externi, cum ar fi cresterea economica, inflatia si lichiditatea existenta pe piata monetara, care influenteaza Robor.

Obțineți cel mai bun împrumut gratuit din România

Niciun comentariu încă!

Adresa ta de email nu va fi publicată.