Skip to main content

Suma minimă a împrumutului

150 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Suma minimă a împrumutului

200 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Suma minimă a împrumutului

100 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Suma minimă a împrumutului

150 RON

Suma maximă a împrumutului

-

Interes

-

Vârsta minimă

18

Care este diferenta dintre codul IBAN si codul SWIFT?

Care este diferenta dintre codul IBAN si codul SWIFT

Exista doua metode standardizate, recunoscute la nivel international, de identificare a conturilor bancare atunci cand se face un transfer dintr-o tara in alta: un numar de cont bancar international (cont IBAN) si un cod al Societatii pentru Telecomunicatii Financiare Interbancare (cod SWIFT). Diferenta dintre cele doua metode consta in ceea ce identifica fiecare.

Ce este codul SWIFT?

Un cod SWIFT este utilizat pentru a identifica o banca specifica in timpul unei tranzactii internationale, in timp ce un cod IBAN este utilizat pentru a identifica un cont iban individual implicat intr-o tranzactie. Ambele joaca un rol esential in buna desfasurare a pietei financiare internationale. SWIFT este o retea de mesagerie, pe care institutiile financiare o folosesc pentru a transmite in siguranta informatii si instructiuni, printr-un sistem standardizat de coduri. Desi SWIFT este un identificator puternic, trebuie sa retinem ca este doar un sistem de mesagerie – SWIFT nu detine fonduri sau garantii si nici nu gestioneaza conturile clientului.

Numere internationale de cont bancar – Coduri banci

Conform Consiliului European pentru Plati, standardizarea a fost introdusa pentru prima data in 1997, cu publicarea ISO 136: 1997. Cu toate acestea, Comitetul European pentru Standarde Bancare a fost ingrijorat, in special, de faptul ca exista prea multa flexibilitate in cadrul standardelor propuse. Versiunea reelaborata a standardului includea o hotarare care impunea ca IBAN pentru fiecare tara sa aiba o lungime fixa. De asemenea, a stipulat ca numai literele mari cu majuscule ar putea fi utilizate in cadrul codului IBAN.

Ce este codul IBAN?

Un cod IBAN permite identificarea usoara a tarii in care se afla banca, si numarul de cont al destinatarului transferului de bani. De asemenea, un cod IBAN actioneaza ca o metoda de verificare a corectitudinii detaliilor tranzactiei. Aceasta metoda de verificare si identificare este utilizata in toate tarile Uniunii Europene, si in majoritatea celorlalte tari europene. Cod iban exemplu: RO11INGB07511879776XXXXX. Un numar IBAN este utilizat pentru trimiterea de fonduri interbancare, sau pentru transfer de bani de la o banca la alta.

Sistemul de transfer al fondurilor SWIFT

Sistemul SWIFT preceda incercarile de standardizare a tranzactiilor bancare internationale prin cont IBAN. Ramane metoda prin care se efectueaza majoritatea transferurilor internationale de fonduri. Unul dintre motivele principale este faptul ca sistemul de mesagerie SWIFT permite bancilor sa partajeze o cantitate semnificativa de date financiare. Aceste date includ starea contului, sumele de debit si credit si detalii legate de transferul de bani. Bancile folosesc adesea codul de identificare bancara (coduri BIC) in loc de codul SWIFT. Cu toate acestea, cele doua sunt usor interschimbabile; ambele contin un amestec de litere si numere si au in general intre opt si 11 caractere in lungime.

Posibilitatea de a accesa acesti identificatori este esentiala pentru asigurarea unui transfer international rapid si de succes. Identificatorul solicitat de banca depinde de banca utilizata, de banca destinatarului si de tarile din care este trimis si primit transferul. Cu toate acestea, fara niciunul dintre aceste coduri, sansele ca transferul sa fie finalizat cu succes se diminueaza considerabil.

Ce este codul BIC?

Un cod BIC (Codul de identificare bancara) este Adresa SWIFT atribuita unei banci, pentru a trimite plati automatizate rapid si precis catre alte banci. Identifica in mod unic numele si tara (si uneori sucursala) bancii implicate. codurile BIC sunt adesea numite coduri SWIFT.

De ce au fost introduse aceste metode de identificare?

Inainte de introducerea acestor coduri, nu existau metode standardizate de identificare a conturilor bancare recunoscute la nivel international. Informatiile pe care le folosea o tara pentru identificarea conturilor bancare si individuale, tara expeditoare, nu erau neaparat recunoscute de tara primitoare.

Lipsa de practica standard, insemna ca nu exista nicio modalitate pentru banci de a se asigura ca informatiile introduse erau corecte. Drept urmare, teoretic, platile puteau fi efectuate catre persoane sau organizatii gresite. In mod similar, platile puteau fi amanate in timp ce datele de identificare erau confirmate. Platile ratate, intarziate si gresite au provocat costuri suplimentare atat pentru bancile care faceau transferul, cat si pentru cele care il primeau. Introducerea acestor metode de identificare a fost cruciala, si a ajutat la eficientizarea procesului de efectuare a transferurilor internationale de bani.

Verificare cod IBAN

Daca nu esti sigur daca numarul IBAN pentru un cont bancar este corect, exista instrumente de verificare IBAN. Va trebui sa introduci numarul pe care il ai, si site-ul poate verifica daca acesta este un IBAN activ. In unele cazuri, poti chiar sa introduci un numar partial, impreuna cu semne de intrebare pentru a afisa cifrele lipsa, daca nu ai numarul complet disponibil. Sistemul va completa automat orice lipseste, in timp ce face o validare de cont IBAN.

Deschidere cont bancar online

Pentru a deschide un cont bancar online, va trebui sa furnizezi informatii personale corecte, astfel incat banca sa-ti poata verifica identitatea. Institutia financiara poate solicita, de asemenea, un depozit initial. Iata cateva dintre informatiile pe care va trebui sa le furnizezi bancii pentru a deschide un cont bancar:

  • Informatii cu caracter personal, CNP, data nasterii si C.I.
  • Informatii de contact, cum ar fi adresa, numarul de telefon si adresa de e-mail.
  • Informatii de finantare, si anume de unde vei primi bani. Unele conturi bancare iti impun faci o depunere de fonduri la deschiderea de cont bancar.

La deschiderea contului bancar vei primi toate informatiile legate de cont, inclusiv un cod de client pentru internet banking daca este cazul, si un cod IBAN unic. Obtinerea unui cod IBAN este un proces foarte usor, datorita instrumentelor disponibile online pentru a gasi si verifica IBAN-urile emise in toata Europa. Insa ar trebui sa te asiguri ca primesti acest cod de la banca, si ca il scrii corect atunci cand il furnizezi cuiva pentru tranfer de bani.

Obțineți cel mai bun împrumut gratuit din România

Niciun comentariu încă!

Adresa ta de email nu va fi publicată.